Ambachtelijk

Ik pak de draad op
en ga spinnen
waarheidswol
rolt door mijn vingers

een lied dat
alle ouden zongen
klinkt helder
in mijn hart.

afsluiting

Juist kijken

Vanuit mijn keukenraam kijk ik recht op het kampeerterrein aan de overkant van de straat. Sinds de zon meer is gaan schijnen bloeit het er volop; het is een komen en gaan van vakantiegangers. Het houdt me nogal bezig die camping. Haast ongemerkt trekt het steeds weer mijn blik. Ik benijd die mensen!

Ik wéét wel als beoefenaar dat wat ik zoek, niet hier en niet op deze manier te vinden is, maar dieper wordt er toch van alles getriggerd. Ik heb genoeg van deze kwellerij en trek de gordijnen dicht.

Tijdens een training breng ik de situatie in en krijg het advies om me er niet voor af te sluiten, maar te onderzoeken of ik het kan integreren.

De gordijnen gaan weer open. Ik zoek naar een andere opstelling in mezelf, fiets eens langzaam een rondje over de camping en kijk een beetje om me heen. Dit voelt heel anders, hier sta ik midden in de realiteit. Hier ben ik deelgenoot van diepere pijn en het zoeken naar geluk. Mijn keukengordijnen kunnen niet ver genoeg open.

afsluiting

Façade

‘Ik weet eigenlijk niet waarom ik hier zit.’ Ze vervolgt: ‘Ik vertel het jullie zodat jullie weten wat er in me omgaat, maar waarom dat nodig is weet ik evenmin.’
‘Tja,’ reageert een ander, ‘eigenlijk merk ik ook vaker bij mezelf dat ik niet alles met jullie wil delen, maar dat vind ik ongewenst van mezelf.’
‘Nou we het er zo over hebben,’ komt weer een ander tot besef, ‘zie ik soms best wel tegen deze bijeenkomsten op en verstop ik me dan meestal achter een muurtje.’

Met elkaar delen dat je eigenlijk niet werkelijk deelt, sterker nog, dat je weerstand voelt om echt te delen.
Hoe heilzaam om je masker te laten zakken en hoe heilzaam om achter het masker van een ander te mogen kijken.
Ik bespeur hierdoor iets van de potentie die echt-zijn in zich herbergt én ik ervaar aan den lijve: ware verbinding verdraagt geen maskers.

afsluiting

Pril

In het bad van visie
gewiegd door Boeddha
kraait er stille vreugde.

afsluiting

De vorst

Tijdens het verdiepingsweekend voelen we na hoe het is om je adel in te nemen. Ik voel de kracht en zuiverheid van deze kwaliteit, en mijn rug recht zich haast als vanzelf. Als ik me niet laat afleiden, is die adel er, ben ik die adel. Het is niet even een oefening om me goed te voelen.

Lees verder…

Onvoorwaardelijkheid

Onlangs werd iemand die ik ken, een politiek vluchteling die in Nederland asiel had gekregen, door zijn eigen landgenoten verraden, vernederd en mishandeld. Nota bene hier in z’n nieuwe thuisland! Ik vernam dat hij zonder argwaan op de aangeboden hulp was ingegaan en dus behoorlijk bedrogen was uitgekomen.

lees verder…

Waarheidsliefde

‘De weg leidt naar het einde van de weg’. Met andere woorden: aan het einde van de weg is de ik-constructie ontmanteld.
Wie wil de weg bewandelen?

afsluiting